Partizan potpisao novu četvorku! Naslednik Zeka Ledeja?
Partizan potpisao novu četvorku, Foto: Starsport©

kanadski đak

Partizan potpisao novu četvorku! Naslednik Zeka Ledeja?

Rešenje na mestu krilnog centra?

Objavljeno: 17:14h

Korenite promene u KK Partizan ovog leta!

Zek Ledej i Alen Smailagić su napustili Partizan i ostavili upražnjenu poziciju četiri na kojoj ćemo, kada se oporavi od povrede koja mu je pokvarila pripremni period, gledati Ajzeju Majka. Člana idealne petorke Evrokupa u minuloj sezoni.

Zek Ledej, Trej Tompkins, KK Partizan, KK Crvena zvezda, Derbi, Večiti derbi, Finale KLS
foto: Starsport

Kanađanin sa 203 santimetra visine i 98 kilograma težine spada u grupu laganih četvorki, koje manjak snage nadoknađuju brzinom i atleticizmom. Izuzetno je pokretan u svim pravcima, kontrola tela je odlična, dok ekipa sa njim na terenu dobija i na vertikalnom spejsingu.

Ajzea Majk
Ajzea Majkfoto: Audrey MCKIE / Sipa Press / Profimedia

Iako je primarno četvorka, momak iz Zemlje javorovog lista ofanzivno se najbolje snalazi u igri licem prema košu.

Majk je veoma prodoran košarkaš, sa sjajnim driblingom za njegovu visinu koji mu omogućava da podjednako dobro prodire u obe strane. Promene driblinga nisu brze, ali su veoma široke, što mu pruža dovoljno prostora da stvori prednost i krene ka obruču. Završnice na obruču su veoma raznolike, a ono najvažnije ne zavise od ruke kojom izbacuje loptu. Neretko se izvija i bližom rukom napada prostor koji mu ostavlja defanzivac, dok i ramenom ume da uđe u kontakt i tako zaštiti loptu do samog izbačaja. Osim u takvim završnicama, ne snalazi se najbolje u kontaktu i pri prodorima se oslanja na brzinu i eksplozivnost.

Od većine trojki na nivou Evrokupa je „duži“, dok je od četvorki brži i upravo je to ključni segment u kom stvara prednost. To se najbolje vidi kada ga preuzme sporija četvorka ili petica, gde zaliči na beka i bez problema pretrčava defanzivca.

Bez obzira što sa loptom barata odlično nije dobar šuter iz driblinga. Pokušaje van linije 6,75 metara najčešće uzima iz “spot-ap” pozicija. Prosečni procenti kroz karijeru su na oko 35 odsto uspešnosti, dok je najefikasniji iz kornera sa gotovo pet odsto većom preciznošću. Izbačaj je izuzetno pravilan, ravnoteža pri istom je odlična, nema suvišne pokrete niti telo zabacuje ka napred ili nazad. Sve to nije dovoljno da izađe iz bloka ili šutira iz driblinga, ali jeste da šutira iz pop situacija.

Ajzea Majk
Ajzea Majkfoto: Christophe SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Osim pokušaja iz mesta, najprecizniji je kada se iz igre dva na dva otvori u širinu i šutne odmah po prijemu lopte. Kada postavlja blok, u piku se i koristi samo za takve situacije, dok se gotovo nikada ne otvara u rol.

Ipak, najčešće ćemo ga gledati kao igrača od pika, kako drži kornere ili 45 stepeni, odakle čeka šut iz mesta ili protrčava ka obruču.

Igra bez lopte, ili preciznije rečeno ka lopti, na zavidnom je nivou. Čekajući šut nije pasivan, već neretko utrčava u reket, posebno iz kornera odakle kada dobije loptu upisuje sigurne poene.

Izostanak igre na niskom postu je definitivno najveća mana u njegovom ofanzivnom arsenalu. Nedostatak snage ga itekako ograničava u ovom segmentu, jer bez iznuđenog preuzimanja ne može delotvorno da napadne reket. Tako se često odlučuje za manje efikasan šut iz okreta ili pada preko igrača na svojoj poziciji. Sa druge strane, kada napada niže igrače, nakon finte pokušava da dođe do igre licem i sa minimalno driblinga završi na obruču.

KK Partizan 2024/2025
KK Partizan 2024/2025foto: Starsport©

U tranzicionom napadu pokazuje pun potencijal, jer može da igra i sa i bez lopte, da bude organizator, ali i da poentira na različite načine. Nepostavljenu odbranu, ako nema prostor za utrčavanje, pokušava da napadne nižeg igrača od sebe ranim pozicioniranjem i odatle da deluje. Ne smemo izostaviti ni da je ozbiljna pretnja u šutu, kako iz mesta tako i iz dotrčavanja.

Odluke koje donosi kao igrač sa loptom nisu na nivou plejmejkera, ali dobro prepoznaje situacije i bez problema pušta loptu na prvi pas.

Majk je još jedan igrač u ekipi Partizana koji je defanzivno u stanju da preuzima sve na terenu.

Izuzetno je pokretan što mu omogućava da bez problema čuva sve spoljne pozicije, a najbolje se snalazi protiv krila. Većina bekova protiv njega na preuzimanju nema veliku prednost u brzini, dok mu veličina tela omogućava da stiže sve u slučaju manjeg kašnjenja.

Bonus video:

02:32

Željko Obradović o početku priprema Partizana

(Espreso sport/Astronaut.hoops)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.